Egy kis előtörténet


Szia!


Én Vida Tomi vagyok a Vida Lenses megálmodója és alapítója. Remélem nem bánod, ha először elmesélem az én történetemet és aztán bevezetlek a Vida Lenses életébe is. Készülj fel! Ez egy hosszabb írás lesz, vegyél egy bögre kávét vagy teát magad elé és ismerj meg engem valamint a vállalkozásom történetét.


Hogy ki vagyok én?

Fotográfus, világutazó egy tökéletes társsal, a 90-es évek rom-com szerelmes történetek megszállottja, egy óriási macska gazdija, édesszájú “csokimatyi”. :)


Régre nyúlik vissza a történtem. Még nagyon kicsi gyerek voltam, amikor magával ragadott a fotógráfia. Édesanyám amatőr fotográfus volt és emlékszem, hogy mindenhová állandóan magával vitte a fényképezőgépét és képeket készített. Már akkor lenyűgözött az a masina, aminek mindenféle tekerentyűi voltak. Lehetett tárcsákat tekerni jobbra-balra, az optikán is mindenfélét lehetett állítani és egyszer csak volt egy pillanat, amikor kattant egyet és az a momentum örökre a tiéd volt. 


Mindig is érdekelt a dolgok működése és ezt a csodagépet is meg akartam érteni. Talán ennek is köszönhető az a jó pár tönkretett film, amit a kamera felnyitásával vagy túlhúzásával sikerült összehoznom, vagy a rengeteg nem túl jól sikerült polaroid kép, amit a család macskájáról készítettem, aminek emlékeim szerint édesapám nem annyira örült, dehát én élveztem a kattintgatást. Na, ez volt az a pont amikor “megfertőzödtem”. Visszatekintve ez az időszak annyiban meghatározó volt számomra, hogy az analóg technikához való vonzódásom itt alakult ki. Ez a mai napig hatással van rám, az általam készített képek kidolgozására és a munkám egészére.


Aztán semmi. Mármint szó szerint kimaradt az életemből a fotózás. Iskolák, munkahely, vállalkozás, az életem egy teljesen más irányba haladt. Aztán egyszer csak egyik akkori munkatársamnak volt egy eladó fényképezőgépe, amit kis gondolkodás után meg is vettem és innentől nem volt visszaút. A fotózás teljesen magába szippantott. 


Mindig is éreztem, hogy másképpen szemlélem a világot, mint akik a környezetemben vannak. Más vagyok, mint a többiek, de eddig a pillanatig nem tudtam, hogy mi is lehet az, ami megkülönböztet tőlük. Itt megértettem. Nekem ez kell. Vonz és nem enged el. Tudod van az a pillanat, amikor látsz egy képet magad előtt, amit csak te látsz és aztán ha ezt meg tudod mutatni a fényképeiden keresztül, na az az igazán wow érzés. Te érezted már? Ha igen, akkor érted miért is csinálom ezt. 


Innentől kezdve tudok magamra, mint fotográfusra tekinteni.

Kezdő fotós, mint vállalkozó


Ha már magamat fényképésznek éreztem meg is alapítottam az egyéni vállalkozásomat és rendkívüli kreativitással a fotós Brand nevemnek a Vida Thomas Photography-t választottam. Tudom mosolyogsz, de hidd el sokan mások is estek már ebbe a hibába. Amikor elkezded a szakmát a Brand nevet, mint komolyan átgondolandó és meghatározó dolgot inkább hátra sorolod. Nem is beszélve a minket fotósokat annyira jellemző kreatív egónkról, ami nem engedi, hogy másra gondolj, mint Te magad. Hiszen te vagy a "művész", a kreatív elme, aki mindezek mögött áll és nehogy már valami olyan név fémjelezzen, ami nem személyesen téged szánt be a köztudat elméjébe. Mára már látom, hogy kár volt ezt erőltetnem, de a tanuló utat meg kellett járni.


Akkoriban mindenféle munkát elvállaltam és ezt rendszerint hirdettem is magamról. Ha szükséged volt valakire, aki bármilyen képet készít neked, akkor tuti jelentkeztem volna. Legyen szó esküvőről, rendezvényről, üzleti portréról, sima portréról, termékfotózásról, kutyafotózásról, ingatlanfotózásról vagy művészeti fotózásról. Dolgoztam magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt. Na ez volt a második baklövés. Nem értettem, hogy miért fontos, hogy legyen egy kialakult kép rólam, az üzleti tevékenységről, amit végzek, hogy beazonosítható, csúnyán mondva beskatulyázható legyek.


Ezt az utat is megjártam és sikerült egy egységes képet kialakítani a fejemben, hogy mi is az amivel igazán szeretnék foglalkozni. Közben alakítottam a saját látásmódomat, amiben nagy segítségemre volt a street-fotózás. Tudom, egy újabb fotóirányzat, de ez tényleg nagy hatással volt rám és arra, ahogy most dolgozok. Megértettem, hogy valójában az emberek érdekelnek. Az élethelyzetek, hogy miért vannak ott, mit csinálnak és, hogy az egész dolgot hogyan lehet egy kontextusba helyezni egy képpel, vagy képsorozattal, hogy jelentsen is valamit. Végül pedig az eszközeimet is folyamatosan ennek az irányzatnak a hatására fejlesztettem egy bizonyos irányba. Ennek és az analóg megjelenítés keresésének köszönhetően ma már Fujifilm rendszerekkel dolgozom.

Vida Lenses - felismeréstől a megvalósításig


Korábban említettem a Brand nevet és ugyan a mostani sem távolodik el a személyemtől teljesen, de azt már mutatja, hogy nem egyedül képzelem el ezt a vállalkozást. Rá kellett ébrednem, hogy egyedül mindig minden nehezebb, hogy nem mindent tudsz megcsinálni te magad, nem érthetsz mindenhez ugyanolyan jól és nem létezik az, hogy minden általad végzett dolgot a lehető legjobb minőségben tudsz elvégezni. Ha így gondolkodsz, akkor sosem jutsz tovább a középszerűségen és magaddal sem leszel elégedett. Ez tehát engem arra motivált, hogy csapatot építsek azért, hogy én arra koncentrálhassak, amiben "erős" vagyok, az emberek-, az emberi helyzetek és érzelmek bemutatásának.


Őszinte leszek, ennek az útnak még csak az elején vagyok, tanulom a kiszervezést és azt, hogy másoknak is teret adjak, de mára már az a helyzet, hogy a szolgáltatási paletta bővült (pl. videózással) és saját stúdióval is rendelkezünk. Mindezekkel együtt ami biztos, hogy az oldalinkon csak olyan tartalommal találkozhatsz, amik az emberekről szólnak, mert ez az ami minket igazán foglalkoztat.


Szóval itt tartunk most és ez még csak, ha mondhatom úgy az "előszó", de bemutatkozásnak talán megteszi. A jövőben a Naplóban lesznek történetek, amik fotózásainkon történtek, egyéb gondolatok és arra is szót kerítünk, hogy miért hangoztatjuk állandó az élményfotózás kifejezést. Addig is - ha még nem tetted volna meg - kövess minket social oldalainkon és, ha szeretnél elsőként értesülni legújabb híreinkről, vagy egyedi kedvezményeinkről akkor iratkozz fel hírlevelünkre.